Haksız El Atmanın Önlenmesi Davası, Müdahalenin Meni
03 Temmuz 2023, 15:30
Haksız El Atmanın Önlenmesi Davası, Müdahalenin Meni Avukat İlker Şahin - Samsun Avukat
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Nedir?
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davası taşınır veya taşınmaz malın maliki tarafından, ayni hakka yapılan haksız saldırının sonlanması için açılan davaya denilmektedir. Haksız müdahale taşınmaz malın haksız bir şekilde kullanılması, kiraya verilmesi gibi olabileceği gibi taşınır malın fiilen kullanılması da olabilir.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Görevli Mahkeme
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davasında görevli mahkeme genel görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemeleri'dir.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Yetkili Mahkeme
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davasında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Taşınırlar için açılacak El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davasında ise yetkili mahkeme, genel yetki kuralı çerçevesinde davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Şartları
Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davası malik olma ve haksız bir saldırının bulunma koşulu aranmaktadır.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Masrafları
El atmanın önlenmesi (Müdahalenin Men'i) davasında 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 16.maddesi uyarınca dava değeri el atılan yerin değeri üzerinden nispi harç alınmaktadır.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Zamanaşımı
El atmanın önlenmesi davası ayni bir hakka dayanmakta olduğu için haksız saldırı devam ettiği sürece açılabilmektedir. Dolayısıyla bir zamanaşımı süresi yoktur.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men'i) Davası Kararı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?
Gayrimenkule ve buna ilişkin ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu nedenle aynı ilamda yazılı eklentilerin de infazının istenebilmesi için ilamın kesinleşmesi zorunludur. Buna karşılık, gayrimenkulün aynına ilişkin olmayan ( gayrimenkul üzerindeki kişisel “şahsi” haklara ilişkin olan ) ilamların icraya konulabilmesi için bunların kesinleşmelerine gerek yoktur. Yani, bu ilamlar kesinleşmeden icraya konulabilir.