Fazla Mesai Ücreti Alacağı (Fazla Çalışma) Avukat İlker Şahin - Samsun Avukat
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti Nedir?
İş Kanunu'nda çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak nitelendirilir.
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti Ödenmezse Ne Olur?
Fazla mesai ücretinin ödenmemesi işçiye haklı nedenle fesih hakkı tanımaktadır. İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti Hesaplama
Fazla mesai ücret hesaplama için öncelikle brüt maaşı 225’e bölünerek saatlik brüt ücrete ulaşılmaktadır. Saatlik brüt ücret ise 1.5 ile çarpılarak saatlik olarak ödenmesi gereken fazla mesai ücreti tutarı elde edilir. Elde edilen sonuç ise fazla mesai saati ile çarpılır ve o ay için elde ettiği fazla mesai ücreti brüt olarak hesaplanır. Fazla mesai alacağı ücret niteliğinde olduğundan elde edilen brüt sonuçtan gelir vergisi, damga vergisi ve SGK prim kesintileri yapılarak net sonuç elde edilir.
Fazla mesai ücreti feshe bağlı alacaklardan olmadığı için geçmiş döneme ait yapılacak fazla mesai alacaklarında geçmiş döneminden ücreti üzerinden hesaplama yapılacaktır.
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti Zamanaşımı
4857 Sayılı İş Kanununa göre, fazla mesai zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti İspat Yükü
Fazla mesai yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla mesai yaptığını ispat etmesi halinde ise işveren, işçiye fazla mesai ücretlerini ödediğini ispatla yükümlü olur.
Fazla Mesai (Fazla Çalışma) Ücreti Görevli Mahkeme
Fazla mesai ücretinden kaynaklanan davalarda görevli mahkeme İş Mahkemesi olup, İş Mahkemeleri'nin kurulmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri İş Mahkemesi sıfatıyla davaya bakmakla görevlidir.