Atakum tüketici hukuku avukatı, tüketici hukukuyla ilgilenen avukatlara verilen isimdir.
Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiye tüketici denir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulama alanının ve kapsamının belirlenmesi bakımından kimlerin tüketici olduğunun tespit edilmesi gerekir. Mal veya hizmeti alanın tüketici kabul edilmemesi halinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uygulama alanı bulamayacaktır. Kanunda tüketici; bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre alıcının gerçek veya tüzel kişi olmasına bakmaksızın kişisel ihtiyaç amacıyla alınmasını ya da yararlanılmış olması tüketici olmanın şartlarındandır. Kanuna göre kişisel amaç taşımaksızın ticari veya mesleki amaç için edinenler ya da yararlananlar tüketici olarak kabul edilmez.
Tüketici hukukunun kapsamı, tüketiciyi koruma kanununda şu şekilde belirtilmiştir; Tüketicinin sağlık ve güvenliğini korumak Ekonomik çıkarlarını korumak Zararlarını tazmin etmek Çevresel tehlikelerden korumak Tüketicinin bilinçlenmesini ve aydınlanmasını sağlamak Tüketici hukuku, tüketicinin satın aldığı ürün ve hizmetlerle ilgili oluşacak tüm uyuşmazlıkların çözüm yollarını da kapsamaktadır. Bu kapsamda; tüketiciye ve satıcıya düşen görevler, alım satım sözleşmeleri, taksitli satış ve tüketici kredileri gibi birçok konu, tüketici hukukunun kapsamına girmektedir. Tüketicinin korunması hakkındaki kanun gereğince, il ve bazı ilçe merkezlerinde en az bir adet tüketici hakem heyeti oluşturma zorunluluğu bulunmaktadır. Tüketici hakem heyetinin görevi, tüketici işlemlerinden ya da tüketiciye yapılmış olan uygulamalardan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözülmesidir.
Tüketici hakem heyetine başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. İlçede Tüketici Hakem Heyetinin kurulmamış olması halinde tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilir. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine intikal ettirilir. İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için belirlenen Tüketici Hakem Heyeti yetkilidir.
2021 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri:
- 7.550 (yedibinbeşyüzelli) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olan illerde 7.550 (yedibinbeşyüzelli) Türk Lirası ile 11.330 (onbirbinüçyüzotuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 11.330 (onbirbinüçyüzotuz) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 7.550 (yedibinbeşyüzelli) Türk Lirası ile 11.330 (onbirbinüçyüzotuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, görevlidir.
İl ve ilçe tüketici hakem heyetinin verdiği kararlar tarafları bağlar. Taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak talep edilmesi şartıyla hâkim, tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından verilen kararlar tarafları bağlar ve bu kararlar İcra ve İflâs Kanunu kapsamında ilâmların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre infaz edilir. Bu nedenle bu kararlar birer ilâm niteliğindedir. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararları ilam niteliğinde olduğu gibi kararların icrası için kesinleşme şartı bulunmamaktadır. Kararlar alındıktan sonra lehine hüküm verilen taraf kararların uygulanması için icra takibi başlatılabilir.
Tüketici hakem heyetlerince vekâlet ücreti ödenmesine karar verilemez. İtiraz olunan kararın, esas yönünden kanuna uygun olup da, kanunun olaya uygulanmasında hata edilmiş olmasından dolayı itirazın kabul edilmesi gerektiği veya kanuna uymayan husus hakkında yeniden yargılamayı gerektirmediği takdirde tüketici mahkemesi evrak üzerinde, kararı değiştirerek veya düzelterek onama kararı verebilir.
Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir. Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir
Tüketici Mahkemesi tüketicilerin taraf olduğu davalara bakmakla görevli olan özel nitelikte, ilk derece mahkemesidir. Tüketici Mahkemesi'nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Tüketici Mahkemesi sıfatıyla davalara bakmakla görevli mahkemedir. Göreve ilişkin düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olduğu için davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Tüketici hukuku, tüketici hakları konusunda düzenlemeler yapan bir hukuk dalıdır. Tüketici hukukunun düzenlemeleri arasında, tüketicinin haklarının ihlal edildiği veya eksik verildiği tüm konular ve bu durumlarda uygulanacak usuller bulunmaktadır.
Tüketici mahkemesinde her uyuşmazlık için dava açılamaz. Uyuşmazlığın belirli bir parasal sınırı aşması gerekir. Yukarıda Tüketici Hakem Heyetleri'nin yetkisi altında bulunan uyuşmazlık sınırları belirlenmiştir. Uyuşmazlıklar bu parasal sınırlarının üzerindeyse Tüketici Mahkemesi'nde dava yoluna başvurulabilecektir. Uyuşmazlık tüketici mahkemesinin görev sınırlarının altındaysa öncelikle tüketici hakem heyetine başvurulmalıdır.
Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir. Mahkemenin görev alanına ayrıca; eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet ve bankacılık ile alım satım sözleşmeleri de girmektedir. Tüketici mahkemelerinde görülen çoğu tüketici hukuku davası, delillerin toplanması ve ispatı gibi konuları gerektirdiğinden, hukuki destek alınmasını gerektirebilmektedir. Tüketici mahkemeleri nezdinde Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalar 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununda düzenlenen harçlardan muaftır.
Atakum tüketici hukuku avukatları, tüketicinin korunması hakkında kanundan kaynaklanan başvuru ve davalara bakarlar. Tüketicilerin karşılaştıkları uyuşmazlıklarda Atakum tüketici avukatı, tüketici hakları avukatları, Atakum tüketici hukuku avukatı, tüketici avukatı, Samsun tüketici hakları, Samsun tüketici hakem heyeti nerededir gibi soruların sorulması muhtemeldir. Her tüketici uyuşmazlıklarında dava açılması mümkün değildir. Bu nedenle satıcı karşısında zayıf konumda olan tüketicinin hakkına daha hızlı kavuşabilmesi için Tüketici Hakem Heyeti‘ne başvuru yolu da bulunmaktadır. Ancak tüketici sorunları hakem heyetlerinin görev alanına girecek uyuşmazlıklar miktar itibariyle sınırlandırılmıştır. Tüketici sorunları hakem heyetine başvuruda parasal sınırlar her yıl için değişmektedir. Yukarıda tüketici hakem heyetine 2021 yılı için başvuru sınırları belirtilmiştir.