Türk Medeni Kanunu’nda boşanma sebepleri genel ve özel boşanma sebepleri olarak düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 161-166 maddelerinde boşanma sebepleri belirtilmiştir. Zina nedeniyle boşanma davası, Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası, Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası, Terk Sebebiyle boşanma davası, Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası gibi özel boşanma sebepleri vardır. Ayrıca tek tek belirtilmiş olmayan evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan genel boşanma sebebi olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayalı boşanma davası da açılabilmektedir. Genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması kanunda gösterilmediği için yüksek mahkeme kararlarıyla belirlenmektedir.
Hukukumuzda, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki tür boşanma davası bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasında velayet, kişisel ilişki, yoksulluk ve iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat gibi konularda anlaşma sağlanarak, dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü ile tarafların birlikte başvurması sonucunda görülen davadır. Anlaşmalı boşanma davası daha kısa süren ve daha az yıpratıcı bir süreç olarak nitelendirilebilir. Çekişmeli boşanma davasında ise taraflar arasında velayet, kişisel ilişki, yoksulluk ve iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat gibi konularda anlaşma sağlanamamıştır. Yani taraflar arasında anlaşma sağlanamayan boşanma davalarına, çekişmeli boşanma davası da denebilir. Örnek vermek gerekirse; eşlerden birisi boşanmak istemesine rağmen, diğer eşin boşanmak istemediği, her iki eş boşanmak istiyor ancak boşanmanın sonuçlarından velayet, tazminat, nafaka gibi konularda anlaşamıyor ise çekişmeli boşanma davası söz konusu olacaktır.
Özel Boşanma Sebepleri
-Zina Nedeniyle Boşanma
-Hayata Kast
- Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış
-Suç İşleme veya Haysiyetsiz Yaşam Sürme
-Terk Nedeniyle Boşanma
-Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma şeklindedir
Genel Boşanma Sebebi
-Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması olarak düzenlenmiştir.
Eşlerin; boşanma, velayet ve boşanmanın mali sonuçları (nafaka, tazminat, mal paylaşımı) gibi hususlarda anlaşma sağlayarak doğru bir boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi ile anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Taraflar evliliğin yürümediğinde hem fikir olup boşanma kararı aldıklarında izlemeleri gereken yol anlaşmalı boşanma davası açmaktır. Anlaşmalı boşanma davası ile birlikte taraflar süreci çok daha hızlı şekilde, maddi ve manevi daha az kayıplarla atlatabileceklerdir.
Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre çok daha hızlı sonuçlanan ve daha az masraf gerektiren bir boşanma davasıdır. Anlaşarak boşanmak isteyenler için bazı şartlar bulunmaktadır; Anlaşmalı boşanma davası için en önemli şartlardan biri evliliğin en az 1 yıldır sürmüş olmasıdır. Evlilik süresi 1 yılı doldurmayan taraflar anlaşmalı boşanma davası açamayacaktır. 1 yılı doldurmayan evliliklerde anlaşmalı boşanma için başvurulması halinde dava reddedilecektir.
Anlaşmalı boşanma davalarında bir diğer konuda eşlerin birlikte başvuru yapmaları ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesidir. Tarafların ikisi de boşanma avukatı ile temsil edilseler bile iki tarafında gelmesi zorunludur. Hakim karşısında kendi iradeleri ile boşanmak istediklerini belirtmek zorundadırlar. Anlaşmalı boşanma davasında boşanma dilekçesinin yanında anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanmış olması gerekmektedir. Boşanma protokolü yazılı ve taraflarca imza altına alınmış olması gerekmektedir. Hak kaybı yaşanmaması için bir boşanma avukatı ile hareket edilmesi tarafların yararınadır. Müşterek çocuk/çocuklar varsa velayetin kime verileceği konusunda tarafların anlaşması gereklidir.
Velayet şarta başlanamaz, tereddüt uyandırmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Velayet kendisine verilen eş çocuk/çocuklar için nafaka istemiyorsa belirtmeli, istiyorsa nafaka miktarı protokole yazılmalıdır. Yine velayet kendisine verilmeyen eşin çocukları ile görüşmesi konusunda da düzenleme yapılabilir. Velayet kamu düzenine ilişkindir ve bu nedenle hakim tarafların hazırlayacağı protokolle bağlı değildir. Protokolde değişiklik veya düzenleme yapabilir. Çocuğun ihtiyaçları, temizliği, alışverişi beslenmesi, anne ile de hafta sonu vakit geçirmesi düşünülerek iki hafta sonu görüş kabul edilmektedir. Velayet sonrası kişisel görüş için izlenecek en uygun yol çocukla kişisel ilişki kurulması ( çocuk görme zamanları) mahkemenin takdirine bırakmaktır.
Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımına dair açık hüküm ve düzenleme bulunmazsa taraflar boşanma kararı sonrası mal paylaşımı davası açabilirler. Bu nedenle boşanma sonrasında yeni davalarla karşı karşıya gelmemek için boşanma protokolü ile mal rejiminin de düzenlenmesi gerekmektedir. Mal rejimi düzenlemesi ileride açılacak davaların, yargılama giderlerinin önüne geçmeyi sağlayacaktır. Boşanma protokolü tarafların isteklerini ve anlaştıkları konuları içerir. Velayet, Mal paylaşımı, Nafaka, tazminat, çocuk ile kişisel ilişki gibi anlaşılan tüm konular bu protokolde yazılı olarak mahkemeye sunulacaktır. Toparlamak gerekirse anlaşmalı boşanma davasının şartları şu şekilde özetlenebilir.
-En az 1 yıl sürmüş evlilik bulunmalıdır.
-Tarafların boşanmaya yönelik özgür iradeleri bulunmalıdır.
-Velayet, nafaka, tazminat gibi konularda anlaşma sağlanmış olmalıdır.
Hukuken geçerli olarak kurulan evliliğin mahkeme kararı ile yasal olarak sona erdirilmesi “boşanma” olarak ifade edilmektedir. Mevcut ve hukuken geçerli evlilik birliğinin sona ermesi için eşlerden birisinin, boşanmaya sebebiyet veren olayları ve boşanma talebini boşanma dava dilekçesinde mahkemeye sunması “Boşanma Davası” olarak adlandırılmaktadır.
Atakum boşanma avukatı genel olarak şu davalarla ilgilenmektedir. Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma (Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma) Terke Dayalı Boşanma Zina Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Akıl Hastalığı Fiili Ayrılık Nafaka İndirilmesi Nafaka Arttırılması Nafaka Kaldırılması Maddi ve Manevi Tazminat (TMK 174.maddesi) Velayetin Değiştirilmesi Velayet Talebi Velayet Kaldırılması Mal Rejiminin Tasfiyesi Mal Paylaşımı Mal Ayrılığı Evliliğin İptali İddet (Bekleme) Süresi ve Kaldırılması Davalarına bakabilmektedir. Atakum boşanma avukatı, boşanma davalarına bakar. Boşanma davaları en fazla çekişmenin yaşandığı ve dikkatli davranılmazsa çok uzun sürebilen bir davadır. Atakum Boşanma Avukatı sizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Dava dilekçesinin hazırlanması, dilekçede hukuka uygun delillerin sunulması, duruşmalara katılım, mahkeme tarafından kurulan hükme karşılık itiraz yoluna başvurma veya kararın kesinleştirmesine dair tüm işlemler başından sonuna kadar özen ve titizlikle yürütülecektir.
Avukat arasında sıralama veya avukatın en iyi olunmasına göre bir kriter bulunmamaktadır. Her avukat çalışmalarını belli bir alanda yürüterek uzmanlaşmakta ve dava tercihini uzman olduğu alanlarda yapmaktadır. Diğer mesleklerde olduğu gibi bizler de vekillik hizmetini sorumluluk bilinciyle hareket ederek mesleğimizi gereği gibi yerine getirmekteyiz. Bu yüzden Atakum en iyi boşanma avukatı söylemi de eksik kalmaktadır.
Kişiler isterlerse Atakum Boşanma Avukatı aracılığı ile isterlerse kendileri uzaklaştırma kararını talep edebilir. Eşlerden birinin saldırısı, hakareti, sözlü veya yazılı tacizi gibi durumlara maruz kalarak boşanma davası açan özellikle kadınlar 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu uyarınca diğer eşin kendine belirli bir mesafeden fazla yaklaşmamasına yönelik mahkemeden geçici hukuki koruma talep edilebileceği gibi kendisini iletişim cihazlarıyla dahi rahatsız etmemesi yönünde kanunda öngörülen çeşitli geçici hukuki koruma taleplerinde bulunabilirler. Bu husus ekseri çoğunlukla kadınların başına gelmesine karşın münferit de olsa bu tarz saldırı, tehdit, taciz gibi durumlarla karşılaşan boşanma sürecindeki erkekler de uzaklaştırma talebinde bulunabilirler.
Son zamanlarda eşlerin evlilik birliği sarsılması ile ilgili genel olarak ciddi bir artış olmakta ve evlenme oranları azalmaktadır. Evlilikte sorunlara dayanarak, temel olarak aile avukatı aracılığı ile boşanma davası açılabilir, dosyalarda görevli mahkeme aile mahkemeleridir. İlk önce bilinmelidir ki; mahkemelerde vekil tutma zorunluluğu yoktur ve aile mahkemelerinde herkes kendi hakkını en iyi boşanma avukatı dahi olmaksızın arayabilir. Kişi, boşanma avukatı araştırabilir ve aile mahkemesi avukatı bulabilir ancak dosya takibinde vekil zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durum anlaşmalı ve çekişmeli boşanma için de geçerlidir. Yani boşanma davası avukatları şart değildir. TMK’ye göre boşanma türü, nafaka, mal paylaşımı, tazminat ve eşlerin müşterek çocuğu varsa velayet gibi hususları (tüm bu dosyalarda görevli mahkeme: aile mahkemesi) da barındırmaktadır. İnternetten veya herhangi bir yerden temin edilen dilekçe şablonları ile bir aşamaya kadar yürütülebilir ama; hem hukuki kaybın olmaması hem de bu süreci rahat atlatabilmeleri için boşanma avukatı olan bir vekil ile birlikte yürütülmelidir. Hukuku ve dosya sürecini, dilekçe aşamasını hukuka uygun yürütmek için vekil hizmeti tarafların faydasına olacaktır. Ne yazık ki avukatlar olmaksızın boşanma veya mal rejimi tasfiyesi talebiyle açılması kişinin geri dönüşü olmayan hatalar yaptığı görülmektedir. Geri dönüşü olmayan olarak kabul edilen hatalar nedeniyle kişi, yeniden açma hakkını kaybedecek, üzerine hukuki yorum yapmaya dahi gerek kalmayacaktır. Bu derece önemli olan konu için bir boşanma avukatı danışılmalıdır. Bunu ihmal edilmeyecek bir mesele olarak düşünülmelidir. Tarafların kendisi takip edebilir fakat davayı kaybetmeyecek şekilde yürütmelidir. Taraflarca vekil hizmetinden yararlanmak hususunda karar verilmelidir. Türk Medeni Hukuku, mal paylaşımı detayları, hangi boşanma sebebine dayanılarak açılacağı, hangi delillerin (WhatsApp, SMS, video, fotoğraf, fatura gibi) sunulacağı gibi konulara hakim olan bir boşanma avukatı hukuka uygun yürütecektir. Bunun yanı sıra evden taşınmada kimin ne hakkı olduğuna, maddi manevi zararın tazminin nasıl sağlanacağı uzman bir vekil tarafından gerekli savunmayı ve bilgilendirmeyi yasa çerçevesinde yapacaktır. Sunulan beyanlar, iddialar ve savunmalarda dikkatli olunmalı ve bir delil dilekçesinde iddiaları somutlaştırmak için mutlaka boşanma sürecinde uzman boşanma avukatı na başvurulmalıdır.
Atakum avukat ve boşanma avukatlarının, boşanma davalarında ücretleri ve mahkeme masrafları her yıl tarife ile belirlenmektedir. 21 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yürürlüğe giren tarifeye göre Boşanma Davalarındaki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 17.900 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma avukatlarının boşanma davalarındaki vekalet ücreti bu tarifeye göre 2023 yılı ve 2024 yılı için asgari 17.900 TL'dir. Bu sınır boşanma davalarındaki vekalet ücretinin alt sınırıdır.
Boşanma davası açılırken yatırılması gereken Başvurma Harcı, Peşin Harç ve Gider Avansı bulunmaktadır. Bu tarifeler her yıl güncellenmektedir. 2024 yılı için boşanma davası açma masrafı; 427.60 TL peşin harç 427.60 TL başvurma harcı 1450 TL gider avansı olmak üzere toplamda 2305,20 TL ödenmesi gerekmektedir.