Samsun Çekişmeli Boşanma Davası Avukat İlker Şahin - Samsun Avukat
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA
Boşanma, evlilik birliğinin sonlandırılması olarak kısaca tanımlanabilecek bir kavramdır. Boşanma süreciyse taraflar için yıpratıcı ve zorlu bir süreçtir. Dolayısıyla boşanma gibi zorlu bir süreçte profesyonel anlamda hukuki yardım almak sürecin atlatılmasında önemli kolaylıklar sağlayacaktır. Her ne kadar mevzuat anlamında boşanma avukatı olarak ayrı bir avukatlık türü olmayıp ayrı bir uzmanlık alanı söz konusu olmasa da halk arasındaki aile mahkemelerindeki boşanma davalarını takip eden davalı ya da davacı avukatları için boşanma avukatı kavramı yer etmiş ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Boşanma Davası, dava hazırlığı aşamasında boşanma avukatı evlilik birliği devam ederken yaşanan olayların değerlendirilip boşanmaya sebep olup olamayacağını, sebep olabilecek olaylarınsa tespit edilerek dava hazırlığını yapması gerekir. Çünkü boşanmanın gerçekleşebilmesi için bir sebebin olması gerekmektedir. Aksi halde açılmış olan boşanma davası reddedilecektir. Boşanma davasında boşanma sebebinin doğru tespiti büyük önem arz etmektedir. Zira hakim davacının boşanma dilekçesinde yazılan sebeplerle davayı inceleyecektir. Bu nedenle boşanma davasının hazırlık aşamasında profesyonel hukuki yardım alınarak avukatla birlikte yürütülmesi hak kaybına uğramanın önlenmesine neden olacaktır.
Anlaşmalı boşanmada velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi tüm konularda anlaşma sağlanarak boşanılabilmekte iken çekişmeli boşanma davalarında ise taraflar bu konularda anlaşamamaktadır. Çekişmeli boşanma davası, herhangi bir konuda anlaşma sağlayamayan tarafların başvurmaları gereken boşanma türüdür. Taraflar arasında anlaşma sağlanamayan durumlarda çekişmeli boşanma davası açmaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında, haklılığın ortaya konması, hak kaybı yaşanmaması için boşanma avukatına ile görüşmesinde tarafların hukuki yararı vardır.
Boşanma dilekçesi, boşanma davalarında boşanma sebeplerinin belirtildiği evraklardır. Boşanma avukatı, müvekkilini dinledikten sonra boşanma sebeplerini tespit edecektir. Müvekkilinin taleplerinin netleşmesi doğrultusunda boşanma davasının hukuki temellerini oluşturacaktır. Boşanma sebepleri ve müvekkilin talepleri doğrultusunda dava dilekçesini yazacaktır. Dava dosyası hazırlanırken de dava dilekçesinde yer alan talepleri karşılamak ve bu talepleri temellendirmek adına delilleri ve eğer tanıklar söz konusuysa tanıkların ad, soyad ve adreslerini belirterek dava dosyasının içerisine eklenmelidir.
Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Görülür?
Boşanma davalarına aile mahkemeleri tarafından bakılmaktadır . Ancak aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde, boşanma davaları asliye hukuk mahkemeleri tarafından görülür.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Boşanma davalarının süreleri hakkında kesin konuşabilmek için davanın detayları ve tarafların talepleri incelenmelidir. Anlaşmalı boşanma en kısa sürede sonuca varan bir dava türüdür. Çekişmeli dava türü olarak adlandırılan bu davalar anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun sürmektedir. Bunun nedeni de dinlenecek şahitlerin sayısı ve dosya takibinin iyi yapılıp yapılmadığıdır. Yine aynı şekilde Mahkemelerin iş yoğunluğu ve boşanma sebeplerinin ispatlanma süresi dava sonucunun uzunluk ve kısalığını etkiler.